Therapy of Art

Delavnica terapevtskega pisanja nam bo omogočila druženje in izmenjavo izkušenj pri premagovanju stisk, s katerimi se spopadamo.

Pisanje je lahko čudežno zdravilo, ki pomaga ozavestiti in razrešiti stare vzorce, ki nas približa nam samim in nam pomaga odložiti breme preteklosti. Naučimo se sprejemati in ljubiti sami sebe!

Izvirni koncept terapevtskega pisanja, ki ga izvajam, je mednarodno priznan in uveljavljen in je pomagal že mnogim ljudem z resnimi težavami. Zasnovan je na zamisli, da komunikacija med nami in našo okolico poteka na treh ravneh. Na ravni odnosa s samim sabo in s svojim notranjim otrokom, na ravni odnosa s pomembnimi drugimi in na ravni odnosa z javnostjo.

Težave lahko izhajajo iz vzorcev, ki smo jih ponotranjili v obdobju svoje primarne in sekundarne socializacije, lahko pa tudi iz nerazrešenih travm, ki nam utegnejo onemogočati skladno in ustvarjalno delovanje. S pisanjem lahko vse to vsaj delno ozavestimo in tako začnemo odstranjevati vzroke težav ter do njih zavzamemo primerno distanco. To se seveda ne zgodi čez noč in pisanje ne more biti nadomestek za psihoterapijo, če jo potrebujemo. Pisanje je le priročen pripomoček pri samozdravljenju in osebnostni rasti in eden od načinov, da izrazimo potlačena čustva ter si na ta način pomagamo pri spreminjanju vzorcev, ki nam grenijo življenje.

?Nič ne napravim prav, nisem dovolj dober, ne zaslužim si ljubezni? so vzorci, ki jih mi vsi zelo dobro poznamo, izvirajo pa iz izkušenj iz najzgodnejšega otroštva, iz časa primarne socializacije. Spreminjanje primarnih vzorcev je dolgotrajen in pogosto boleč proces, zato moramo biti do sebe prizanesljivi, potrpežljivi in razumevajoči. Vzpostaviti moramo ljubeč stik s svojim notranjim otrokom in tako uskladiti svoj notranji svet. Da bi to dosegli, potrebujemo veliko volje in vztrajnosti, predvsem pa vero in ljubezen do samega sebe. Pisanje je še en način, kako svoje najgloblje občutke pisno izrazimo (olajšanje) in ob ponovnem branju spoznavamo in sprejemamo sami sebe (distanca).

Program delavnice obsega uvod in priložnost za pisanje treh vrst besedil ? pisem, zgodb in dnevnika ? ki odsevajo tri ravni ustvarjanja odnosov: s seboj, z osebami, ki so za nas pomembne, ter z javnostjo. Sadovi delavnice so odvisni predvsem od vsakega posameznika in od tega, do kakšne mere se je pripravljen angažirati in spopasti s svojimi težavami in vzroki zanje.

Na delavnici bomo skupaj iskali tiste načine pisanja in branja, ki nas lahko vodijo k bolj pozitivni samopodobi, k večjemu samozaupanju in k večji stopnji zaupanja v lastne sposobnosti. Čeprav jamstva za uspešnost delavnice ni, pa sem prepričana, da bo na njej vsak dobil priložnost, da se prek pisanja spoprime tudi s svojimi težavami in prepozna nekatere vzorce, ki mu onemogočajo, da bi svoje življenje bolj polno živel. Glavni namen delavnice je, da posameznika uvede v pisanje kot način samo-zdravljenja in osebnostne rasti.

S seboj prinesite ogledalce, svinčnik in papir!

Veselim se že srečanja z vami!

Renata Ažman

Zavedam se in soglašam, da spletna stran domena.si uporablja piškotke.
Soglašam