Ples

Gib je ena izmed osnovnih življenjskih funkcij vsakega človeka. Človek se je moral že v pradavnini premikati, če je želel preživeti. Z gibom so že stare civilizacije slavile, častile, se sproščale in izražale svoja notranja občutenja. Preprosto zibanje na glasbo primitivnih instrumentov (največkrat tolkal) je bilo namenjeno čaščenju bogov ter najrazličnejšim ritualom, tudi zdravljenju.

V Severni Afriki, še posebej v Egiptu, Sudanu in Etiopiji je še danes znan tako imenovan magični trans ples, ritual zaar, kjer je bistvo ozdravljenja v tem, da oseba izpleše zlega duha ob pomoči skupine sorodnikov, prijateljev, znancev. Ta oseba med plesom pade v trans in takrat zli duh zapusti njeno telo. Podobne ceremonije poznajo tudi drugod, na primer v Maroku Hedro.

Ples je torej poznan kot zdravilo za najrazličnejše stiske ljudi že iz pradavnine. Gibanje telesa ob prijetnih zvokih glasbe sprosti fizične napetosti v telesu, posledično pa povzroči tudi mentalno sprostitev.  Orientalski ples je za ženske (med plesi) eden najbolj priljubljenih načinov sproščanja in rekreacije, saj deluje povezovalno in sproščujoče. Gibi so povezani z obliko ženskega telesa  – gibi bokov, medenice, prsnega koša, nežni gibi rok. Vse to počasi prebuja senzualnost in odpravlja fizične blokade v telesu, ki so največkrat posledice psiholoških blokad v otroštvu (npr. blokada v premikanju prsnega koša – čustvena čakra, kjer so skrite vse emocije). Poleg tega orientalski ples spodbuja dobro, pokončno telesno držo, ki posledično krepi samozavest.

Na tečaju sem imela dekle z bulimijo. Bolezen je napredovala do te stopnje, da se je morala zdraviti na odprtem oddelku Klinike za mentalno zdravje. Njen edini hobi je bil obiskovanje ur orientalskega plesa enkrat tedensko. Redno je hodila in priznala, da ji postaja vedno bolj všeč. Sprva se je težko sprostila in je svoje napetosti večkrat sproščala s salvami glasnega, malce hektičnega smeha. Če je katera od ostalih deklet kdaj pripomnila kaj v tej smeri, češ zakaj se kar naprej “tako butasto reži”, sem se takoj postavila na njeno stran in vsem povedala, da nihče ni popoln in da ima vsak pravico izražati negotovost na svoj način. Dejstvo je, da je to dekle dolgo vztrajalo na tej poti in se na koncu tudi povsem pozdravilo. Upam si trditi, da tudi zaradi orientalskega plesa. Ko je začela z orientalskim plesom, se je prvič začela sprejemati kot ženska. Nekoč mi je rekla, da si niti v sanjah ni predstavljala, da bo nosila krila, si lakirala nohte in se ličila. Lahko bi rekla, da ji je prav orientalski ples dal tisto piko na i do končne pozitivne samopodobe, podobe ženske. Kajti orientalski ples je eden redkih “zdravih športov”, saj ne promovira “popolnih teles” iz reklam za spodnje perilo ali manekenskih proporcev, pač za zdrav odnos žensk do svojega telesa. Vsaka plesalka se mora najprej sprejeti in se imeti rada, šele potem lahko z svojo umetnostjo navdušuje druge.

Nataša KOČAR

učiteljica orientalskih plesov v KUOD bayani

www.kuod-bayani.com

Zavedam se in soglašam, da spletna stran domena.si uporablja piškotke.
Soglašam